Performanța lanțului de aprovizionare
Performanța lanțului de aprovizionare

Viitorul automatizării: catalizatorul creșterii afacerilor este și va rămâne aici

Adoptarea automatizării depozitelor se află pe o traiectorie ascendentă, iar această tendință va continua până la automatizarea completă în următorul deceniu.

Pe Aprilie 20, 2023

Apariția automatizării depozitelor a reprezentat un progres tehnologic semnificativ în ultima vreme.

10 ani pentru a ajunge la automatizarea completă a diferitelor etape sau procese atât în depozitele de comerț electronic, cât și în cele B2B.

Viitorul automatizării în operațiunile de depozitare pare promițător, utilizarea mașinilor automate, a roboților, a inteligenței artificiale (AI) și a învățării automate (ML) transformând modul în care companiile își depozitează, gestionează și distribuie produsele.

Nevoia de optimizare a spațiului și de eficientizare a operațiunilor de depozitare.

Cele mai multe organizații, indiferent de mărimea, amploarea și sectorul de activitate, au recunoscut importanța optimizării spațiului și a operațiunilor eficiente de depozitare pentru a asigura succesul afacerii. Odată cu creșterea comerțului electronic și extinderea globală a rețelelor lanțului de aprovizionare, depozitele au devenit coloana vertebrală a industriei de retail.

„Dacă automatizarea are sens pentru afacere, pentru client și pentru consumatorul final, îi vom consilia și îi vom sprijini pe clienții noștri în construirea sistemului automatizat potrivit pentru nevoile lor. Soluțiile noastre sunt întotdeauna construite împreună cu clientul”, spune Béatrice Ogée, director de vânzări și marketing al Grupului. Este nevoie de o depozitare și distribuție eficientă a produselor pentru a asigura o livrare rapidă și precisă către clienți.

„Automatizarea este atât prezentul, cât și viitorul”

Béatrice Ogée, director de vânzări și marketing al Grupului

Impactul roboticii, al inteligenței artificiale și al învățării automate asupra automatizării depozitelor

Viitorul automatizării depozitelor pare promițător datorită progreselor rapide ale diferitelor tehnologii utilizate în operațiunile de depozitare.

„La FM Logistic, monitorizăm în mod constant toate tehnologiile de ultimă oră și analizăm adecvarea acestora la diferitele nevoi ale clienților noștri”, spune Xavier Prévsost, director de soluții de afaceri, sisteme informatice și transport al Grupului. „FM Logistic a calificat trei tehnologii de vârf pentru clienții săi: soluții robotizate individuale, sistemul Goods-to-Person sau Shelves-to-Person și AutoStore, un sistem automat de depozitare și recuperare de foarte mare densitate (ASRS)”, a adăugat acesta.

Utilizarea din ce în ce mai frecventă a roboticii, a AI (inteligență artificială) și ML (învățarea automată) în automatizarea depozitelor este pe cale să revoluționeze industria. Robotica a avut un rol esențial în automatizarea procesului de preluare și sortare a produselor, ceea ce a dus la o îndeplinire mai rapidă și mai precisă a comenzilor. În plus, utilizarea AI și ML în operațiunile de depozitare a permis companiilor să analizeze cantități mari de date pentru a-și optimiza rețelele lanțului de aprovizionare și pentru a reduce costurile.

Viitorul automatizării în depozite

Adoptarea automatizării depozitelor se află pe o traiectorie ascendentă constantă, pe măsură ce tot mai multe organizații realizează importanța optimizării spațiului și a operațiunilor eficiente de depozitare. Conform rezultatelor sondajului nostru recent*, tendința va continua, cu o perspectivă pozitivă spre automatizarea completă a diferitelor etape sau procese atât în depozitele de comerț electronic, cât și în cele B2B, în următorii 5-10 ani.

În timp ce majoritatea respondenților se așteaptă la o adoptare sporită a mașinilor automatizate, cum ar fi stivuitoarele, transportoare, dispozitive de deplasare a paleților și rafturi în depozitele B2B și e-commerce în viitor, automatizarea completă a pregătirii expedierii este deja răspândită în depozitele B2B. În ciuda faptului că automatizarea parțială este predominantă în aproape toate procesele analizate, se așteaptă ca gradul de automatizare să crească în viitor. Mai mult de 90% dintre respondenți intenționează să își automatizeze depozitele de comerț electronic în viitor, în timp ce peste 91% dintre organizații intenționează să își automatizezeze depozitele B2B.

Viitorul automatizării în depozite este în creștere, iar organizațiile pot profita de această tehnologie pentru a-și îmbunătăți operațiunile și a rămâne în fața concurenței. Se așteaptă ca progresele tehnologice, cum ar fi robotica, inteligența artificială și învățarea automată, să consolideze și mai mult această tendință. Cu numeroase beneficii, inclusiv o eficiență sporită, optimizarea costurilor și o mai bună siguranță a lucrătorilor, posibilitățile de automatizare în depozite sunt infinite.

* FM Logistic a intervievat 100 de respondenți din trei sectoare – FMCG (46), Retail (40), Beauty & Luxury (14) – din India (40), Polonia (30) și Franța (30).

Înțelegeți în profunzime raportul nostru privind automatizarea depozitelor descărcând cartea noastră albă.

A fost acest conținut interesant, util ?

Cum te putem ajuta?

Ce cauți?